32. История на ленът и конопените дрехи, който използвате всеки ден

История на ленът

лен

Произлиза от Linum, латинската дума за растението лен, и гръцката Linon, ленът е плат, свързан с тъканите тъкани, разбирани за домашни продукти, използвани за декор, легло и баня, като кърпи, чаршафи, калъфки за възглавници и спално бельо . Предишните препоръки за спално бельо обаче се състоеха от леко бельо като ризи, тениски до кръста и бельо.

Съвременният лен е съставен от естествени влакна (памук, коприна, модали и в някои случаи от същи) и изкуствени влакна (полиестер и изкуствена коприна), въпреки че някога тъканта е била направена изключително от влакна от това растение (linum usitatisimum), памук , или коноп. В много случаи ленът е направен от смес от ленени влакна, коноп и памук.

Вече на три хиляди години, ленът е едно от най-ранните влакна наоколо и се използва в малки количества, така че комбинациите продължават да бъдат обичайни. Насипната ленена прежда се определя в леа (символ: NeL), което се равнява на 3 стотин ярда на фунт. Измерването на lea се определя по следния начин: дължината в броя на lea X ​​300. Платът за който говорим също е бил използван за направата на това, което обикновено не е от плат.

През цялото Средновековие книги (Liber Linteus е единствената книга, която успява да премине през този материал), щитове и гамбезон са правени (или изцяло частично) този многофункционален плат, последните 2 поради тяхната здравина. В днешно време билярдните намеци са покрити с ирландско бельо поради абсорбиращите качества на тъканта. Това работи добре с потни ръце. Качествената хартия също е направена от това влакно, което описва защо хартиената валута е 25% лен и 75% памук. Висококачественият лен е твърд и гладък благодарение на консистенцията на на този плат.

За артикули, съставени от по-добре направен продукт, е отличен залог, че влакното принадлежи към тази сложна комбинация. Поради значителната му възраст, той безспорно е един от най-старите материали на планетата. Лесно е да се разбере защо такава тъкан все още се използва днес. Поради голямата си възраст, това несъмнено е един от най-старите материали в света.

Това е един от най-старите текстилни изделия в света, с богата история, която обхваща хиляди години. Ето преглед на историята на дрехите, правени от този плат:

 1. Древен произход:

Ленът се произвежда от влакната на растението лен (Linum usitatissimum). Култивирането и производството му датира от древните цивилизации, с доказателства за производството му, открити в археологически обекти, датиращи още от периода на неолита (около 10 000 г. пр.н.е.).
Древните египтяни са особено известни с използването на магическото влакно. растението се отглежда по поречието на река Нил, а неговите тъкани се използват за дрехи, спално бельо и погребални савани. Древните египтяни също са го смятали за символ на чистота и светлина.

 1. Древна Гърция и Рим:

Ленът продължава да бъде популярен в древна Гърция и Рим. И двете култури ценят дишащите и прохладни нему свойства в топлия средиземноморски климат.
Дрехите от този плат са били носени от хора от различни социални класи. По-богатите хора може да са имали по-фино изтъкан и украсен лен, докато обикновените хора са носели по-прости дрехи.

 1. Средновековна и ренесансова Европа:

Ленът остава видна тъкан в средновековна Европа. Използва се за бельо, ризи и смени. Използването на лен продължава и през периода на Ренесанса.
Въртящото се колело, въведено през 14 век, подобрява ефективността на производството на бельо. Ленът стана по-достъпен за по-широк кръг от хора.

 1. Колониална Америка:

Ленът е основна тъкан в колониална Америка. Много заселници донесоха със себе си ленени семена, а преденето и тъкането бяха важни домакински умения.
Лененото облекло беше практично за горещия и влажен климат в някои части на американските колонии.

 1. Индустриална революция:

Индустриалната революция донесе значителни промени в производството на текстил, включително бельо. Механизираните процеси на предене и тъкане повишават ефективността и намаляват разходите за производство на бельо.
Памукът стана по-популярен през това време поради възхода на памучната индустрия, но ленът запази значението си.

 1. 20-ти век и след това:

Ленът продължава да бъде популярна тъкан за различни видове дрехи, особено в по-топъл климат.
През последните десетилетия има подновен интерес към естествените влакна и устойчивата мода, което доведе до възраждане на популярността на лена. Ленът е ценен заради своята дишаемост, комфорт и екологично чисти качества.


Днес дрехите от лен са широко разпространени и ценени заради своята вечна привлекателност, естествени свойства и устойчивост. Често се избира заради своята прохлада и комфорт в горещо време, което го прави основна част от летните гардероби по целия свят.

Конопът има дълга история на употреба в производството на текстил и облеклото от коноп е носено от различни култури през вековете. Ето преглед на историята на дрехите от коноп:

 1. Древен произход:

Конопът (Cannabis sativa) е едно от най-старите култивирани растения в света. Археологически доказателства сочат, че конопът е бил използван за текстил в древен Китай още през 8000 г. пр.н.е.
В древен Китай конопените влакна са били използвани за направата на дрехи, обувки и други предмети от ежедневието. Китайците също са открили различни употреби на конопа, включително медицински и церемониални цели.

 1. Древна Азия и Близкия изток:

Отглеждането на коноп и използването на конопени влакна за текстил се разпространяват в други части на Азия и Близкия изток. Универсалността на конопа го прави ценен ресурс за създаване на гама от продукти.
В региони като Индия конопът има историческо значение в производството на текстил. Използван е за направата на традиционни облекла, включително традиционното облекло, носено от садху, аскетични светци.

 1. Средновековна Европа:

Отглеждането на коноп и производството на конопени тъкани стават известни в средновековна Европа. През Средновековието конопът е широко използван за направата на дрехи, платна и въжета.
Дрехите от коноп са били особено популярни сред по-ниските социални класи поради своята издръжливост и достъпност. В някои региони дори бяха приети закони за насърчаване на отглеждането на коноп заради икономическите му ползи.

 1. Колониална Америка:

Конопът е бил често срещана култура в колониална Америка и влакната са били използвани за направата на различни стоки, включително дрехи.
Някои от най-ранните американски знамена и колониални облекла са направени от конопена тъкан. Значението на конопа продължава през 18-ти и 19-ти век.

 1. Упадък и възраждане:

През 20-ти век конопът е изправен пред законови ограничения и погрешни схващания поради връзката си с марихуаната, различна разновидност на растението канабис.
През последните години обаче има подновен интерес към конопа и неговия потенциал като устойчив и екологичен материал. Тъй като отношението към конопа се е развило, има възраждане на употребата на конопени влакна за текстил, включително дрехи.

 1. Модерно облекло от коноп:

Днес дрехите от коноп набират популярност заради своята устойчивост. Конопът изисква по-малко вода и пестициди в сравнение с много други култури, което го прави екологичен избор.
Конопената материя има уникална текстура и става по-мека с всяко пране. Ценен е заради своята дишаемост, издръжливост и устойчивост на мухъл и UV светлина.


Нарастващият интерес към устойчивата и екологична мода допринесе за повишената наличност на облекла от коноп на пазара.
В обобщение, конопът има дълга история като текстилен материал и употребата му в облеклото обхваща различни култури и периоди от време. Днес дрехите от коноп са признати не само заради историческото си значение, но и заради екологичните си и устойчиви свойства.

One thought on “32. История на ленът и конопените дрехи, който използвате всеки ден

 1. Pingback: 33. Насоки за здрава кожа и още | Hempven CBD Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *