48. Ню Орлиънс – подводна пустош или златна мина с бюджетен план?

Ню Орлиънс – културен рай

ню орлиънс

Ню Орлиънс, често наричан „Големият лесен“ или „Градът на полумесеца“, стои като жизнено свидетелство за богатия гоблен от история, който е оформил неговия уникален характер. Сгушен по бреговете на могъщата река Мисисипи, този град е преживял бурно и завладяващо пътуване, белязано от сближаване на култури, конфликти, празненства и устойчивост.

Ранни местни жители:

Много преди да пристигнат европейските заселници, регионът, който ще стане Ню Орлиънс, е бил дом на различни местни народи, включително племената Чоктау, Хоума и Читимача. Тези индиански общности процъфтявали в изобилните влажни зони и гори, развивайки сложни общества с различни културни практики.

Европейско изследване и колонизация:

Европейското проучване на крайбрежието на Персийския залив донесе испански, френски и в крайна сметка американски интереси в региона. През 1682 г. френският изследовател Рене-Робер Кавелие, Sieur de La Salle, претендира за обширния басейн на река Мисисипи за Франция. Французите установяват присъствие в района и до 1718 г. Жан-Батист Льо Мойн дьо Биенвил основава Ню Орлиънс като стратегически пристанищен град в устието на Мисисипи.

Френско и испанско правило:

Ню Орлиънс процъфтява под френското управление, превръщайки се в смесица от култури, когато пристигат заселници, търговци и поробени индивиди. Стратегическото местоположение на града и икономическото му значение го превърнаха в желана награда, което доведе до поредица от конфликти. През 1762 г. Франция отстъпва територията, включително Ню Орлиънс, на Испания като част от Договора от Фонтенбло. Испанското управление продължава до 1803 г., когато с таен договор територията се връща под контрола на Франция.

Покупката на Луизиана и американското влияние:

През 1803 г. Съединените щати, под ръководството на президента Томас Джеферсън, придобиха цялата територия на Луизиана, удвоявайки размера на нацията чрез покупката на Луизиана. Ню Орлиънс се превърна във врата към Запада за американските пионери и културната мозайка на града се разшири още повече, когато американци, африканци, европейци и креоли се смесиха.

Културно разнообразие и креолски опит:

Терминът „креолски“ в Ню Орлиънс се отнася до потомците на ранните френски и испански заселници в града, както и тези от африкански и карибски произход. Креолската култура, характеризираща се със своя уникален език, кухня и традиции, изиграва решаваща роля за оформянето на идентичността на града. Смесването на френски, африкански, испански и карибски влияния допринесе за развитието на джаза, жанр, който ще стане синоним на Ню Орлиънс.

Предвоенна ера и робство:

В предвоенния период икономиката на града процъфтява, главно поради търговията с памук и принудителния труд на поробените индивиди. Ню Орлиънс се превръща в един от най-големите пазари за роби в Съединените щати, а плантационната култура на околния регион оставя незаличима следа върху социалната структура и икономическия просперитет на града.

Гражданска война и реконструкция:

По време на Гражданската война Ню Орлиънс беше окупиран от силите на Съюза през 1862 г. Стратегическото значение на града доведе до ранното му превземане, а контролът на Съюза имаше дълбоко въздействие върху социалната и икономическата динамика на региона. Ерата на Реконструкцията донесе предизвикателства и възможности, тъй като афро-американците получиха политическо представителство, но расовото напрежение продължи.

Възходът на джаза:

Краят на 20-ти век бележи появата на джаза, жанр, роден от сливането на африкански ритми, европейски хармонии и импровизационни техники. Ню Орлиънс се превърна в люлката на джаза с легендарни музиканти като Луис Армстронг, Джели Рол Мортън и Сидни Беше, които оформиха музикалния пейзаж на града. Джазът се превърна в културен износ, оказвайки влияние върху музиката по целия свят.

Предизвикателства и устойчивост на 20-ти век:

Ню Орлиънс е изправен пред множество предизвикателства през 20-ти век, включително Голямото наводнение в Мисисипи от 1927 г. и опустошението от урагана Катрина през 2005 г. Тези събития подлагат на изпитание устойчивостта на града, а усилията за възстановяване и съживяване демонстрират несломимия дух на жителите му.

Историята на Ню Орлиънс е богат и сложен разказ за културно сближаване, икономически бумове и спадове, социални катаклизми и екологични предизвикателства. Днес градът стои като живо свидетелство за приноса на различни общности и тяхната способност да трансформират бедствието в културно богатство. Тъй като Ню Орлиънс продължава да се развива, неговата история остава неразделна част от неговата идентичност, отекваща в звуците на джаза, вкусовете на креолската кухня и жизнения дух на хората, които го наричат ​​свой дом.

В същия момент образите на един непрекъснат купонен град общуват със сцените от последствията от урагана Катрина, които всъщност са се вписали в съзнанието ни, когато гледаме новините. Какво общо има Ню Орлиънс с пестенето на пари за пътуване и няма ли много неща, за които да се тревожите, ако отидете там?

 • След 2 години градът все още ли е под водата?
  Не, наводнението беше временен проблем, произтичащ директно от бурята.
 • Има ли беззаконни бдители, които бродят и ограбват града?
  Не, съотношението между полицаи и граждани всъщност е двойно в сравнение с нивата преди Катрина.
 • Историческите места разрушени ли са?
  Не, историческите места получиха по-малък ефект от Катрина.
 • Ню Орлиънс пуст призрачен град ли е?
  Не, има около 200 000 души, живеещи в самия Ню Орлиънс, с над милион в района на метрото.

Град Ню Орлиънс е силно зависим от посетителите, това е най-голямата индустрия досега. С над 5 милиарда долара всяка година, заложени на конгреси, конференции и туристи в града: собствениците на жилища, федералното правителство и бизнес кварталът всъщност работиха трескаво, за да се уверят, че ключовите места – Френският квартал, главният бизнес район (CBD) и Warehouse District са подготвени за завръщане на посетителите.

Преценете усилията им: През 2006 г. Американската библиотечна асоциация разчита на Ню Орлиънс с конгрес от 20 000 души. През 2007 г. досега Обществото за здравна информация и системи за управление всъщност е провело конгрес с 24 000 души, а Националната колегиална атлетическа асоциация всъщност е провела конгрес с 20 000 души. Последните корпоративни конференции, проведени в града, включват тези на Whirlpool, Coca-Cola, Konica, Minolta, Sherwin Williams и IBM.

Лесно е да разберете защо Ню Орлиънс би бил страхотен избор поради невероятния район и наличност. Ню Орлиънс е приблизително в центъра на страната, но достатъчно на юг, така че снегът да не го затрупва през зимния сезон.

Оформлението определено е най-добрата част. От единия край на френския квартал до другия край на Warehouse District са лесни 1,5 мили. CBD зависи от средата с разнообразни хотели със запазени марки, които варират от ограничено обслужване до висок клас. Има исторически хотели в „Кварталът“ и няколко по-нови хотела в Warehouse District, включително един със Starbucks точно в хотела.

Започвайки с хотел в централния бизнес район на Ню Орлиънс, беше избрана произволна седмица и разходите бяха изтеглени от мрежата за пристигане във вторник/заминаване в петък (6-9 ноември). За подобна хотелска стая за 3 нощувки в еднакво достъпни градове бяха спестени $90 за Чикаго и приблизително $120 за Далас, Атланта или Хюстън.

Вие сте в състояние да спестите много пари, ако пътувате до Ню Орлиънс. Слабата нужда го превръща в туристически пазар. Може да не можете да произнесете улица Tchoupitoulas (трябваше да попитам регионален), но можете да спестите много пари.

За снимки на града от скорошното ми пътуване, разгледайте нашия сайт, за да се насладите на прекрасния, исторически и жив Ню Орлиънс. Ще се видим там!

Какво общо има Ню Орлиънс със спестяването на пари при пътуване и няма ли много неща, за които да се тревожите, ако отидете там?

Преценете усилията им: През 2006 г. Американската библиотечна асоциация се довери на Ню Орлиънс с конгрес от 20 000 души. Ню Орлиънс е приблизително в центъра на страната, но доста на юг, така че снегът да не го затрупва през зимата. Започвайки с хотел в централния бизнес район на Ню Орлиънс, беше избрана произволна седмица и разходите бяха изтеглени от мрежата за пристигане във вторник/заминаване в петък (6-9 ноември). Ако пътувате до Ню Орлиънс, вие сте в състояние да спестите много пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *