45. Психоактивни билки

Психоактивни билки

психо

По дефиниция терминът „high“ е състояние на оставане в еуфория. Думата произлиза от гръцката ekstasis, което означава да бъдеш извън себе си. Да бъдеш high по тази причина означава да бъдеш в класификация на хипнотичен транс, където личното превъзхожда общото съзнание, което води до повишена способност за необикновена мисъл и опит.

В ранната човешка история първите човешки същества, които се опитват да постигнат high ефекта, са шаманите, монасите или други духовни водачи, които използват това състояние, за да постигнат заключение на своята духовност. Някои шамани са използвали лекарства, извлечени от растения, за да достигнат това предпочитано състояние, докато други са разчитали само на медитация, ритуали, музика, танци и други аскетични практики.

В днешния модерен свят химикалът, предлагащ постигането на такова състояние, се счита за много по-привлекателен и растения, които традиционно се смятат за предизвикващи духа, като канабис, канабис и опиати, сега се продават силно като семейни органични напитки. Тези семейни билкови напитки се смятат за забранени в много нации, но все още продължават да се размножават зад гърба на федералните правителствени власти. По-долу е даден бърз преглед на един от най-разпространените семейни естествени пикове, които се използват в момента – марихуана

Домашни билкови добавки: Марихуана.

Марихуаната или канабисът е род издръжливи, двудомни билки, които растат всяка година. Обикновено се нарича коноп и е бил използван от хората през цялата история заради фибрите си. Това е сред най-ранните известни злоупотреби с вещества от шаманите като домакински органичен хайвер за постигане на подобни на транс състояния, които често се приписват на достигане на нирвана.

Основното психоактивно съединение на това домакинско органично питие е тетрахидроканабинол или THC. В допълнение, той се състои от около шестдесет канабиноида, особено канабинол (CBN) и канабидиол (CBD).

Въздействието на тази домашна билка се различава в зависимост от дозата, сорта на растението, използвания метод, индивида и околната среда. Основните ефекти включват обща промяна в съзнанието, умерена еуфория, релаксация, повишена благодарност към хумора, музиката и друго изкуство, по-силна връзка между тялото и ума, холистично внимание, саморазпитване, физическо удоволствие, сънливост и отпадналост. Като резултат от това, тази домашна билкова доза може да причини прекъсване на линейната памет, забавяне, предпазливост, параноя, възбуда, тревожност и субективно потенциране на други лекарства.

Това домашно органично високо ниво всъщност има известни физически резултати. Някои от тях включват облекчаване на дискомфорта (особено главоболие и спазми), повишен глад, сведено до минимум гадене, разширяване на алвеолите (въздушни торбички) в белите дробове, разширяване на капилярите, сухота в устата, объркване, главоболие и замаяност.

Въпреки че никога не е забелязано смъртоносно предозиране, дължащо се на тази естествена висока употреба в домакинството, при хора, се смята, че това лекарство причинява много опасни въздействия в дългосрочен план, състоящи се от утаяване или влошаване на скрити или съществуващи психични разстройства (напр. шизофрения) и понижено кръвно налягане.

В днешния съвременен свят химическите средства за постигане на такова състояние се смятат за много по-привлекателни и растения, които обикновено се смятат за предизвикващи духа, като марихуана, канабис и опиати, сега се продават широко като домашни естествени дроги. По-долу е даден кратък преглед на една от най-разпространените семейни билкови напитки, които се използват в момента – марихуана

Това е едно от най-ранните признати лекарства, използвани от шаманите като домашно естествено високо ниво за постигане на подобни на транс състояния, които обикновено се приписват на действително достигане на нирвана.

Въздействието на тази домашна органична храна варира в зависимост от дозировката, сорта на растението, използвания подход, човека и околната среда.

Марихуаната, известна още като канабис, е растение, което се е използвало за различни цели през цялата история. Психоактивните ефекти на марихуаната се приписват основно на съединение, наречено делта-9-тетрахидроканабинол (THC). Когато се консумира, THC взаимодейства с ендоканабиноидната система в мозъка, което води до набор от ефекти, обикновено наричани „високо“. Тази статия ще изследва силния ефект на марихуаната, обхващайки аспекти като началото, продължителността и субективните преживявания, свързани с нейната употреба.

Начало и продължителност на високото ниво на марихуана:
Пушене: Когато се пуши марихуана, ефектите обикновено се усещат в рамките на минути. Пушенето доставя THC бързо в кръвта през белите дробове. Високите пикове достигат бързо, но може да не издържат толкова дълго, колкото другите методи.

Vaping: Подобно на пушенето, vaping осигурява по-бързо начало на ефекта в сравнение с други методи, като хранителни продукти. Изпаряването включва нагряване на канабиса за освобождаване на канабиноиди без изгаряне.

Хранителни продукти: Консумирането на ядливи храни, вливани с марихуана, води до по-бавно начало на ефектите, обикновено отнемащи от 30 минути до няколко часа. Това забавено начало се дължи на времето, необходимо на храносмилателната система да абсорбира THC и други канабиноиди.

Тинктури и масла: Сублингвалната консумация (под езика) на тинктури и масла може да доведе до по-бързо начало в сравнение с хранителните продукти, но обикновено е по-бавно от пушенето или цигарата.

Субективни преживявания от високото ниво на марихуана:
Еуфория: Усещането за еуфория е често срещан аспект на марихуаната. Потребителите често съобщават за приповдигнато настроение, повишена креативност и общо чувство за благополучие.

Релаксация: Марихуаната често се използва заради нейните релаксиращи свойства. Може да намали стреса и напрежението, насърчавайки спокойно и мирно състояние.

Променено възприятие: THC засяга сетивното възприятие, което води до промени в начина, по който потребителите възприемат времето, цветовете, звуците и пространствените измерения.

Повишен апетит: Обикновено известна като „munchies“, марихуаната може да стимулира апетита, което води до повишена консумация на храна.

Когнитивни ефекти: Марихуаната може да повлияе на когнитивните функции, като памет и концентрация. Някои потребители може да изпитат краткотрайно увреждане на паметта.

Аналгетични свойства: Марихуаната е известна със своите болкоуспокояващи свойства, което я прави популярен избор за хора, занимаващи се с хронични болкови състояния.

Променливост на високото ниво на марихуана:
Индивидуални различия: Високите нива на марихуана могат да варират в широки граници сред отделните хора поради фактори като толерантност, чувствителност и цялостно здраве.

Специфични щамове: Различните щамове канабис съдържат различни нива на канабиноиди и терпени, допринасящи за различни ефекти. Indica щамовете често се свързват с релаксация, докато sativa щамовете могат да осигурят по-енергично изживяване.

Дозировка: Количеството консумиран THC играе решаваща роля. По-високите дози могат да доведат до по-интензивни ефекти, но също така могат да увеличат вероятността от нежелани реакции.

Потенциални рискове и съображения:
Краткосрочно увреждане: Употребата на марихуана може да наруши координацията, двигателните умения и когнитивните функции, което е важно да се има предвид, когато се занимавате с дейности, които изискват фокус и внимание.

Психологически ефекти: Някои хора могат да изпитат безпокойство, параноя или халюцинации, особено при високи дози или при податливи индивиди.

Дългосрочна употреба: Хроничната употреба на марихуана може да има последици за психичното здраве и някои проучвания предполагат потенциална връзка между тежката употреба на канабис и когнитивното увреждане.


Високата марихуана е сложно взаимодействие на химикали, взаимодействащи с ендоканабиноидната система на тялото. Докато много потребители се наслаждават на еуфоричния и релаксиращ ефект, отговорната употреба и осъзнаването на индивидуалните различия са от съществено значение. Тъй като правната среда около марихуаната продължава да се развива, разбирането както на потенциалните ползи, така и на рисковете, свързани с нейната употреба, става все по-важно за потребителите и обществото като цяло.

Психоактивните гъби, известни като магически гъби или псилоцибинови гъби, съдържат халюциногенните съединения псилоцибин и псилоцин. Тези вещества могат да предизвикат психоактивно преживяване, често наричано „трип“. Важно е да се отбележи, че употребата на психоактивни гъби крие потенциални рискове и тяхната законност варира в различните региони.

Начало и продължителност:
Начало: Ефектите на психоактивни гъби обикновено започват в рамките на 20 до 60 минути след поглъщането, въпреки че това може да варира в зависимост от фактори като метаболизма на индивида и наличието на храна в стомаха.

Продължителност: Типичното пътуване може да продължи между 4 до 6 часа, като пиковите ефекти настъпват около 2 до 3 часа след поглъщането.

Субективни преживявания от Mushroom High:
Визуални изкривявания: Потребителите често съобщават за промени във визуалното възприятие, включително подобрени цветове, шарки и усещане за движение в неподвижни обекти.

Променено мислене: Псилоцибиновите гъби могат да доведат до неконвенционални мисловни модели, повишена интроспекция и чувство за взаимосвързаност със заобикалящата ни среда.

Емоционални промени: Потребителите могат да изпитат силни емоции, вариращи от еуфория до интроспективни или дори предизвикателни емоции. Емоционалните преживявания могат да варират значително между отделните хора и дори при различните пътувания.

Изкривяване на времето: Възприеманото време може да бъде изкривено, като минутите се чувстват като часове или обратното.

Синестезия: Някои хора съобщават за смесване на сетивни преживявания, като например „виждане“ на звуци или „чуване“ на цветове.

Духовни или мистични преживявания: Псилоцибиновите гъби понякога се свързват с дълбоки и мистични преживявания, които потребителите описват като трансцендентни или духовни.

Променливост на гъбата Висока:
Дозировка: Интензивността на преживяването е тясно свързана с дозировката. По-високите дози обикновено водят до по-интензивни и дълбоки ефекти.

Сет и настройка: Околната среда и психическото състояние на човека (настройка и настройка) значително влияят върху психоактивното преживяване. Често се препоръчва удобна, безопасна и поддържаща обстановка, за да се намали рискът от негативни реакции.

Индивидуални различия: Отговорите към псилоцибина могат да варират в широки граници сред отделните хора и фактори като настроение, личност и психично здраве могат да повлияят на естеството на пътуването.

Потенциални рискове и съображения:
Тревожност или параноя: Някои потребители може да изпитат тревожност или параноя, особено при по-високи дози или в непозната или тревожна среда.

Нарушена преценка: Промененото състояние на съзнанието може да наруши преценката и координацията, което води до повишен риск от злополуки.

Халюциногенно персистиращо разстройство на възприятието (HPPD): В редки случаи хората могат да изпитат постоянни зрителни смущения или „ретроспекции“ дори след като острите ефекти са преминали.

Психологическа уязвимост: Индивиди с лична или семейна анамнеза за проблеми с психичното здраве може да са изложени на повишен риск от нежелани реакции.


Докато псилоцибиновите гъби са били използвани от векове в различни културни и духовни контексти, тяхната употреба трябва да се подхожда с повишено внимание и уважение. Отговорното използване, правилната подготовка и отчитането на индивидуалните фактори са от решаващо значение. От съществено значение е да сте наясно с правния статут на психоактивни гъби във вашия регион и да потърсите насоки от здравни специалисти, ако имате притеснения относно тяхната употреба или потенциални ефекти върху психичното здраве.

Аяхуаска е психоактивна напитка, която се използва от векове в традиционните амазонски шамански ритуали. Напитката обикновено се приготвя от лозата Banisteriopsis caapi и листата на растението Psychotria viridis. Аяуаска съдържа мощното халюциногенно съединение диметилтриптамин (DMT), заедно с други алкалоиди. Тази статия изследва различни аспекти на аяуаска, включително нейната история, културно значение, ефекти и съображения за тези, които се интересуват да изпитат нейните ефекти.

История и културно значение:
Местно използване: Аяхуаска е била използвана от местните амазонски култури за духовни, лечебни и гадателски цели от поколения. Смята се за свещено лекарство, което осигурява връзка с духовния свят.

Шамански практики: Традиционни ayahuasqueros, или шамани, ръководят церемонии, при които се консумира Ayahuasca. Тези церемонии често включват пеене на икарос (свещени песни) и създаване на церемониално пространство за участниците да преживеят трансформиращо преживяване.

Подготовка и приложение:
Приготвяне на варене: Аяхуаска обикновено се приготвя чрез варене на лозата Banisteriopsis caapi и листата на Psychotria viridis заедно. Комбинацията активира DMT, което го прави орално активен.

Ритуална консумация: Церемониите с аяуаска се провеждат в контролирана и церемониална обстановка. Участниците пият напитката и ефектите обикновено започват в рамките на 30 до 60 минути и продължават няколко часа.

Ефекти на аяуаска:
Психоактивно изживяване: Аяхуаска предизвиква мощно психоактивно изживяване, характеризиращо се с ярки визуални образи, променено възприятие за време и пространство и повишено чувство за самосъзнание.

Духовни прозрения: Много потребители съобщават за дълбоки духовни или мистични преживявания, чувство за взаимосвързаност и прозрения за техния живот и лични проблеми.

Пречистване: Церемониите с аяуаска са известни с прочистващия аспект, който може да включва повръщане или диария. Това често се смята за процес на пречистване, както физически, така и духовно.

Съображения и рискове:
Медицински съображения: Аяхуаска може да взаимодейства с определени лекарства и може да представлява риск за хора с определени медицински състояния. Изключително важно е да се подложите на задълбочен медицински преглед, преди да участвате в церемонията по аяуаска.

Психично здраве: Лица с анамнеза за проблеми с психичното здраве, особено психотични разстройства, може да са изложени на повишен риск от нежелани реакции. Препоръчва се внимателно обмисляне и консултация със специалисти по психично здраве.

Комплект и настройка: Контекстът, в който се консумира аяуаска, е от решаващо значение. Подкрепящата и уважителна среда с опитни водачи се счита за съществена за положителното преживяване.

Интеграция: психоактивното преживяване с Ayahuasca може да бъде интензивно и предизвикателно. Интеграцията, процесът на осмисляне на опита след това, често се набляга на дългосрочни ползи.

Легален статут:
Разнообразен правен статус: Правният статут на Ayahuasca варира в световен мащаб. В някои страни това е законно, докато в други може да бъде ограничено или забранено. Разбирането на правния статут и разпоредбите е важно за тези, които обмислят церемонии с аяуаска.

Аяхуаска е мощна и културно значима психоактивна напитка, която привлече глобалното внимание заради потенциалните си терапевтични и духовни ползи. Въпреки това, той не е лишен от рискове и отговорната употреба, задълбочената подготовка и интегрирането са основни компоненти за онези, които искат да изследват ефектите му. Важно е да подхождате към аяуаска с уважение, културна чувствителност и осъзнаване на потенциалните физически и психологически ефекти.

Salvia divinorum, известна като салвия, е психоактивно растение, произхождащо от Мексико. Основното активно съединение в салвията е салвинорин А, който е мощен халюциноген. Когато се консумира, салвията предизвиква интензивни, но краткотрайни психоактивни ефекти. Ето преглед на различни аспекти, свързани със салвията:

История и традиционна употреба:
Местно използване: Salvia divinorum има история на традиционна употреба от местните шамани Мазатек в Мексико за гадаене, лечение и духовни практики.
Приложение и дозировка:
Пушене или изпаряване: Салвията обикновено се опушва или изпарява. Ефектите обикновено започват след секунди до няколко минути и могат да продължат от няколко минути до около половин час.

Дъвчене: При традиционната употреба листата на салвията често се дъвчат за по-дълготрайно, но по-малко интензивно преживяване.

Ефекти на салвия:
Интензивни халюцинации: Салвията е известна с това, че предизвиква силни и ярки халюцинации, които могат да включват променено възприятие на реалността, дисоциация и усещане за навлизане в други измерения.

Загуба на самоидентичност: Потребителите могат да изпитат дълбоко чувство на разпадане на егото, което води до чувство за единство с Вселената или прекъсване на връзката с реалността.

Изкривяване на времето: Salvia често изкривява възприемането на времето, като потребителите се чувстват така, сякаш времето се разтяга, компресира или се зацикля.

Физически усещания: Някои потребители съобщават за физически усещания като плаване, усукване или вибриране, допринасящи за цялостното завладяващо изживяване.

Рискове и съображения:
Интензивни и непредвидими ефекти: Салвията може да предизвика силно интензивни и непредсказуеми ефекти, водещи до потенциал за безпокойство, страх или паника.

Липса на контрол: Потребителите могат да изпитат чувство за загуба на контрол върху телата и мислите си, поради което е важно да има трезвен и опитен гледач.

Кратка продължителност: Въпреки че ефектите на салвията са интензивни, те обикновено са краткотрайни, продължаващи само няколко минути. Потребителите обаче могат да намерят тези минути за субективно по-дълги поради изкривяване на времето.

Правен статут: Правният статут на салвията варира в световен мащаб. На някои места е законно, докато на други може да бъде ограничено или забранено.

Намаляване на вредите и отговорна употреба:
Безопасна среда: Използването на салвия в безопасна и удобна среда с трезвен и опитен гледач може да подобри цялостното изживяване.

Ниски дози: Препоръчва се да се започне с ниски дози, особено за хора, които са нови в психоактивно преживявания.

Избягване на високорискови дейности: Поради интензивния и непредсказуем характер на преживяванията със салвия, трябва да се избягва участието в високорискови дейности, като шофиране.


Salvia divinorum е уникално и мощно психоактивно растение с дълга история на традиционна употреба. Неговите интензивни ефекти и кратка продължителност го отличават от другите психеделици. Важно е обаче да подхождате към салвията с повишено внимание, по отговорен и информиран начин и да сте наясно с потенциалните рискове, свързани с нейната употреба. Както при всяко психоактивно вещество, хората трябва да имат предвид своето психично здраве, обстановка и среда, както и правни съображения.

One thought on “45. Психоактивни билки

  1. Pingback: 48. Ню Орлиънс - подводна пустош или златна мина с бюджетен план? | Hempven CBD Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *