67. Торонто и канабиса

История на Торонто

торонто

Торонто, столицата на провинция Онтарио, Канада, има богата и разнообразна история, която обхваща хиляди години. Районът, известен сега като Торонто, е бил обитаван от коренно население от хилядолетия и неговата история включва периоди на местно заселване, европейско изследване и колонизация и развитието на оживен, мултикултурен градски център. Тази статия ще предостави изчерпателен преглед на историята на Торонто, обхващащ ключови етапи и събития.

Местни народи:
Регионът, известен сега като Торонто, има дълга история на обитаване от коренното население. Преди европейския контакт, народите Huron-Wendat, Haudenosaunee (Iroquois) и Anishinaabe са били сред местните нации, живеещи в района. Пътеката за пренасяне в Торонто, жизненоважен транспортен маршрут, улесни търговията и комуникацията между езерото Онтарио и северните езера.

Ранни европейски изследвания:
В началото на 17 век френски изследователи, включително Етиен Брюле и Самуел дьо Шамплейн, се впускат в региона. Французите създават съюзи за търговия с кожи с местните народи. Въпреки това до средата на 18-ти век британците са получили контрол над района чрез договори като Парижкия договор (1763 г.), който слага край на френската и индианската война.

Основаването на Йорк:
През 1793 г. лейтенант-губернаторът Джон Грейвс Симкоу, представляващ Британската корона, основава град Йорк на северния бряг на езерото Онтарио. Служи като столица на Горна Канада. Стратегическото местоположение на града и развитието на Форт Йорк бяха критични по време на войната от 1812 г., когато Йорк беше изправен пред американски атаки.

Учредяване и развитие:
Йорк е включен като град Торонто през 1834 г. През 19-ти век градът се разраства бързо, подхранван от имиграцията, икономическото развитие и завършването на транспортната инфраструктура, като първата железопътна линия в Онтарио (1836 г.) и канала Welland (1829 г.) . Торонто се превърна във важен търговски и финансов център.

Индустриализация и урбанизация:
В края на 19-ти и началото на 20-ти век ставаме свидетели на индустриална експанзия, привличаща разнообразно имигрантско население. Населението на Торонто рязко нараства и градът започва да придобива съвременния си вид. Откриването на уличната железница на Торонто през 1861 г. и въвеждането на електрически трамваи през 1892 г. улесняват градския растеж.

Културен и образователен напредък:
Културните и образователни институции в Торонто процъфтяват в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Университетът на Торонто, основан през 1827 г., се превръща във водеща академична институция. Създадени са Кралският музей на Онтарио (ROM) и Художествената галерия на Онтарио (AGO), които допринасят за културния пейзаж на града.

Модерна ера и мултикултурализъм:
След Втората световна война Торонто преживява значителен растеж и градско развитие. В следвоенния период се наблюдава приток на имигранти, което допринася за мултикултурната идентичност на града. Изграждането на забележителни структури като CN Tower (1976) символизира появата на Торонто като глобален град.

Икономически център и глобален град:
Торонто затвърди статута си на икономическа и финансова сила в края на 20 век. Фондовата борса в Торонто (TSX) е една от най-големите в света и градът се превърна в център за бизнес, технологии и иновации. 21-ви век донесе по-нататъшно градско развитие със съживяването на крайбрежните зони и изграждането на емблематични сгради.

Предизвикателства и устойчивост:
Торонто е изправен пред предизвикателства, включително социални въпроси, икономически различия и периоди на политическо напрежение. Градът обаче демонстрира устойчивост и ангажимент за приобщаване, приемайки своето мултикултурно население.


Историята на Торонто е гоблен от местно наследство, европейско изследване, градско развитие и културно разнообразие. От корените му като малък колониален аванпост до настоящия му статут на динамичен глобален град, пътуването на Торонто отразява сложните и взаимосвързани сили, които са оформили неговата идентичност. Докато градът продължава да се развива, неговата история остава източник на гордост и основа за бъдещето му.

Изследване на китайския квартал и Кенсингтън

Хипнотизирани от оживената и необичайна гама от магазини, ние се разходихме по тесни улички, пълни с бъркотия от класически магазини за дрехи, пекарни, ресторанти, магазини, продаващи всичко от сирене, месо и риба до сушени продукти и различни продукти. Около 19:30 ч. повечето магазини бяха затворени или бяха в процес на затваряне, но разнообразните и необичайни магазини и стенописи илюстрират бохемския привкус на това място.

Брус посочи много предпочитани места за свъртане: места като Cob’s Bread, Graffiti’s Bar and Grill, My Market Bakery, Chocolate Addict и много други различни кътчета и пролуки показват свободолюбивия характер на тази необичайна област. На кръстопътя на Св. Андрей и Аугуста спряхме, за да се полюбуваме на „половин къща“, която беше прикрепена към няколко къщи с плосък покрив, а комплексът беше завършен от другата страна с друга „половин къща“.

Сред най-трогателните символи на мултиетническото смесване на Торонто е ресторант, наречен „Hungary Thai“, ресторант, който изненадващо съчетава азиатски и европейски готварски традиции, произхождащи от Унгария и Тайланд. Няма много по-добра зона от пазара Кенсингтън, където да се сблъскате лице в лице с културно разнообразния грим на Торонто. Днешният Кенсингтън включва жители и търговци от цял ​​свят, включително хора от латински, карибски, европейски и азиатски произход.

Пазарът Kensington е една от малкото зони, които включват кафенета и артикули на Cannabis, и има уникална култура на канабис, която прониква в района, особено в Bellevue Square Park. Северозападният край на парка включва статуя на Ал Ваксман (1935 до 2001 г.), звезда от Торонто, която участва в популярния телевизионен сериал „Кралят на Кенсингтън“ и участва в различни благотворителни организации и поводи.

Opportunity е друга реликва от еврейската история на Кенсингтън. Киевската синагога на Denison Square е интегрирана през 1912 г. Нейните кули близнаци са увенчани със звездите на Давид, които й придават уникално близкоизточно или византийско усещане. Въпреки че много еврейски граждани са напуснали местоположението на Кенсингтън през последните няколко години, за да се преместят още по-на север в града, Киевската синагога продължава да бъде активна и да използва религиозни услуги всяка събота в допълнение към услугите за обучение на останалото еврейско население.

Продължихме на юг по Августа Авеню, докато стигнахме Куин Стрийт. На ъгъла на Аугуста и Куин спряхме и Брус ни запозна с емблематичните статуи, които пазят входовете на Кенсингтън: голяма котка, скачаща върху свят, подходящо нестандартен символ на тази цветна област.

По цялата улица Брус посочи бившия обществен жилищен комплекс Александра Парк, който е преименуван на Жилищна кооперация Аткинсън. Брус обсъди, че този имотен комплекс е голяма грешка при подготовката на града и всъщност се е превърнал в едно от най-обхванатите от престъпността места в Торонто. През 2003 г. бившият парк Александра стана първият публичен комплекс за недвижими имоти в Канада, който беше превърнат в управлявана от наематели кооперация за недвижими имоти с нестопанска цел, ход, който всъщност значително подобри сигурността в тази област.

На кръстовището на Dundas и Queen Street, точно в сърцето на Чайнатаун, Брус спря отново, за да ни разкрие Art Deco Victory Theatre, бивш водевил театър. Той също така обсъди, че този театър в някакъв момент се е превърнал в Victory Burlesque, дом на известната Джипси Роуз Лий, известната танцьорка на бурлеска, станала известна с това, че влага „закачката в еротичния танц“.

Историята на района на Спадина е наистина жизнена. Еврейски имигранти от Източна Европа се заселват на това място от 1832 г. нататък, но голямата миграция навлиза в разгара си през 1890 г. Някои от тези лоши еврейски имигранти имаха слаби езикови способности и започнаха да изпълняват нископлатени задачи във фабриките за облекло, които се появиха близо до Спадина.

Различни еврейски магазини за деликатеси, шивашки салони, кина, идиш театри, синагоги и други политически, културни и социални институции, установени на това място. Несъмнено, както обясни Брус, Spadina Avenue се превърна в център на квартала на облеклото, който все още съществува в много по-малък мащаб днес – дори днес има много магазини за стил и кожи, които продават продуктите си на широката публика на цени на едро. Брус също така уточни, че много от структурите и складовете в крайна сметка бавно се увеличават, пряк резултат от създаването на охранителния асансьор Otis, който направи практичното извършване на индустриално производство на по-високи етажи.

След това нашата група спря в магазина за кожа Glen and Paul Magder, който беше пионер в реформирането на законите за неделното пазаруване в Торонто, като остана отворен в неделя, въпреки високите глоби. Точно тук трябва да оценим и бившето място на театър, собственост на майките и татковците на Мери Пикфорд, известната актриса, родена в Торонто, „Скъпата на Америка“, която стана най-голямата звезда на Холивуд от епохата на Silent. Заедно с Чарли Чаплин, Дъглас Феърбанкс и Д.У. Грифит, Мери Пикфорд беше съосновател на филмовите студия United Artists.

След това тръгнахме на изток по Queen Street, която включва цяла ивица от заведения за хранене, ресторанти и еклектични барове и таверни, състояща се от Rivoli, изключително популярен бар, ресторант и билярдна зала. В Horseshoe Tavern Брус обсъди, че много известни музикални изпълнения на Торонто, включително Blue Rodeo, са започнали в този пъб.

Бандата привлече много медийно внимание благодарение на сензационните си действия, състоящи се от банкови обири, бягства от затвора, посредници с красиви жени, престрелки и смели залавяня. Двама от членовете на бандата са заловени и обесени за убийството на ченге през 1952 г., докато Едуин Бойд, по това време канадски фолклорен герой, е осъден на 8 доживотни затвора плюс двадесет и седем години едновременно.

Само няколко крачки по-на изток е „Домът на приятелството“, където са били руските бежанци.

Няма по-добро място от пазара Кенсингтън, където да се срещнете лице в лице с културно разнообразния грим на Торонто. Пазарът Kensington е една от няколкото зони, които включват продукти от канабис и кафенета, и има уникална култура на марихуана, която прониква в района, особено в Bellevue Square Park.

Северозападният край на парка включва статуя на Ал Ваксман (1935 до 2001 г.), актьор от Торонто, който участва в популярния телевизионен сериал „Кралят на Кенсингтън“ и е участвал в много благотворителни компании и събития. Брус обсъди, че този комплекс от имоти е значителна грешка в подготовката на столицата и в крайна сметка се е превърнал в един от много престъпни райони на Торонто. Тук също трябва да оценим бившето място на театър, собственост на родителите на Мери Пикфорд, известната актриса, родена в Торонто, „Скъпата на Америка“, която стана най-голямата звезда на Холивуд от ерата на Silent.

Пътят към легализацията:
Епоха преди легализацията:
Преди легализирането на канабиса в Канада притежанието, продажбата и отглеждането на марихуана бяха забранени съгласно Закона за контролираните наркотици и вещества. Въпреки това имаше нарастващ публичен дискурс за необходимостта от промяна в законите за канабиса, цитирайки потенциалните ползи от легализирането, регулирането и данъчното облагане.

Легализация на канабис в Канада:
На 17 октомври 2018 г. Канада стана първата нация от G7, която легализира употребата на канабис за развлечение от възрастни. Законът за канабиса позволява на възрастни да притежават и споделят ограничени количества канабис и разрешава отглеждането на малък брой растения за лична употреба. Провинциите и териториите получиха правомощия да регулират и контролират разпространението и продажбата на канабис в рамките на техните юрисдикции.

Канабис в Торонто:
Търговски пейзаж:
В Торонто търговията на дребно с канабис се разви след легализирането. Първоначално правителството на Онтарио избра модел, управляван от правителството, като Ontario Cannabis Store (OCS) служи като платформа за онлайн търговия на дребно. По-късно обаче провинцията премина към частен модел на търговия на дребно, позволявайки на лицензираните частни търговци на дребно да управляват витрини.

Лицензирани търговци на дребно на канабис:
Съгласно модела за частна търговия на дребно множество лицензирани търговци на дребно на канабис отвориха врати в Торонто. Тези магазини са предмет на строги разпоредби, включително проверка на възрастта, контрол на качеството и спазване на маркетинговите ограничения. Комисията по алкохола и игрите на Онтарио (AGCO) контролира лицензирането и регулирането на търговците на дребно на канабис в провинцията.

Консумационни пространства:
Докато продажбата и консумацията на канабис са законни, употребата на канабис на обществени места, работни места и превозни средства подлежи на ограничения. Салоните за консумация или кафенетата, посветени на употребата на канабис, са били тема на дискусия, но разпоредбите около такива заведения са сложни и варират.

Въздействие върху икономиката:
Икономически растеж:
Легализирането на канабиса допринесе за икономическия растеж в Торонто и в цяла Канада. Индустрията на канабиса създаде работни места, стимулира инвестициите и генерира данъчни приходи. Освен това Торонто се превърна в център за бизнеси, свързани с канабис, включително отглеждане, преработка и изследвания.

Социално равенство и включване:
Бяха положени усилия за справяне с проблемите на социалното равенство, свързани с легализирането на канабиса. Някои инициативи се фокусират върху подкрепата на лица и общности, които са непропорционално засегнати от предишни присъди, свързани с канабис. Това включва мерки за насърчаване на участието в легалната индустрия на канабис.

Предизвикателства и притеснения:
Регулиране и надзор:
Едно продължаващо предизвикателство е постигането на правилния баланс в разпоредбите, за да се гарантира обществената безопасност, като същевременно се насърчава конкурентоспособна и разнообразна индустрия. Властите продължават да усъвършенстват и адаптират разпоредбите, за да се справят с възникващи проблеми и опасения.

Обществено здраве и образование:
Кампаниите за обществено здраве и образователните инициативи са от решаващо значение за насърчаването на отговорната употреба на канабис и разсейването на митовете. Властите и групите за застъпничество работят, за да информират обществеността за потенциалните рискове, свързани с употребата на канабис, и значението на вземането на информиран избор.


Легализирането на канабиса в Торонто и Канада представлява значителна промяна в политиката за наркотици, целяща да регулира и контролира употребата на канабис, като същевременно смекчава отрицателните въздействия, свързани със забраната. Продължаващата еволюция на регулациите, растежът на индустрията на канабиса и ангажиментът към социалната справедливост подчертават сложния и многостранен характер на легализирането на канабиса в Торонто. С развитието на индустрията е вероятно тя да продължи да оформя културния, икономически и регулаторен пейзаж на града.

София, столицата на България, и Торонто, голям град в Канада, нямат преки исторически, културни или геополитически връзки. Има обаче някои аспекти, които могат да бъдат изследвани по отношение на техните разлики и общи неща:

Географски и културни различия:

Местоположение: София се намира в Източна Европа, а Торонто е в Северна Америка.
Културен произход: София има богата история, датираща от древни времена, с влияния от тракийската, римската, османската и византийската култури. За разлика от него, Торонто е сравнително млад град с мултикултурна идентичност, оформена от вълни на имиграция от цял ​​свят.
Език и етнос:

Език: Българският е официалният език в София, докато Торонто е многоезичен град с английски като основен език, но също така има значителен брой жители, които говорят различни езици поради разнообразното си население.
Етническо разнообразие: Торонто е известен със своето културно многообразие, със смесица от етноси и култури от различни части на света. София е с по-хомогенно население, предимно от български етнос.
Икономически и политически контекст:

Икономика: Икономиката на София се влияе от индустрии като производство, услуги и технологии. Торонто, от друга страна, е основен икономически център в Канада, с акцент върху финансите, технологиите, филмите и други сектори.
Политическа система: България и Канада имат различни политически системи. България е парламентарна демокрация, а Канада е федерална парламентарна демокрация с конституционна монархия.

Международни връзки:

Европа срещу Северна Америка Фокус: София е част от европейския континент и има исторически връзки с други европейски нации. Торонто, като част от Канада, има силни връзки със страните от Северна Америка, особено със Съединените щати.
Културен обмен:

Имиграция и диаспора: И двата града са имали опит с имиграция, което допринася за тяхното разнообразие. Мултикултурната идентичност на Торонто е отразена в различните му квартали и културни събития, докато София е свидетел на приток на хора от различни региони.
Образование и изкуства:

Образователни институции: Торонто е дом на няколко известни университета и образователни институции. София разполага и с утвърдени университети, които допринасят за културния и интелектуален живот на града.
Изкуство и култура: И двата града имат културна сцена с музеи, театри и фестивали, които отразяват тяхната уникална история и съвременни влияния.


В обобщение, докато София и Торонто нямат преки исторически връзки, всяка от тях има различни характеристики и допринася за глобалния гоблен по свой начин. Разликите и приликите между двата града допринасят за богатото разнообразие, открито в глобален мащаб.

One thought on “67. Торонто и канабиса

  1. Pingback: 68. Бизнес от вкъщи | Hempven CBD Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *