49. Полезен ли е шоколадът?

История на шоколадът

шоколадът

Историята на шоколада е богато и завладяващо пътешествие, което обхваща хиляди години и множество култури. От своето скромно начало в Мезоамерика до превръщането му в глобален феномен, шоколадът еволюира във вкуса, производството и културното си значение. Това възхитително лакомство има сложна и заплетена история, която включва проучване, търговия и технологичен напредък. Нека се потопим в завладяващата история на шоколада.

Произход от Мезоамерика:
Историята на шоколада започва с древните цивилизации на Мезоамерика, където културите на Олмеките, Маите и Ацтеките са отглеждали какаови дървета. Какаовото дърво, научно известно като Theobroma cacao, произвежда големи шушулки, съдържащи семена, които в крайна сметка ще станат какаови зърна. Мезоамериканските народи открили, че тези зърна могат да бъдат ферментирали, изпечени и смлени в паста, която смесили с вода, люти чушки и други подправки, за да създадат пенлива напитка.

Смята се, че олмеките са първите, които са използвали какао около 1500 г. пр.н.е., но маите са тези, които издигат шоколада до церемониално и културно значение. Цивилизацията на маите (250–900 г.) е включила шоколада в религиозни ритуали, брачни церемонии и ежедневие. Те дори имаха бог, свързан с какаото, представляващ богатство и плодородие.

По времето, когато ацтеките идват на власт през 14-ти век, шоколадът се е превърнал във форма на валута и се казва, че владетелят на ацтеките Монтесума консумира големи количества шоколадова напитка с подправки всеки ден. Ацтеките също вярвали, че шоколадът има свойства на афродизиак.

Въведение в Европа:
На Христофор Колумб се приписва въвеждането на какаовите зърна в Европа след четвъртото му пътуване до Америка през 1502 г. Въпреки това едва в началото на 16 век шоколадът придобива популярност в европейските дворове. Испанският изследовател Ернан Кортес, който ръководи завладяването на империята на ацтеките, се завърна в Испания с какаови зърна и знанията как да приготви шоколад.

В Испания шоколадът първоначално се е консумирал като напитка за елита, често подсладен със захар и овкусен с ванилия или канела. Испанците успяха да запазят тайната на производството на шоколад близо век, преди да се разпространи в други европейски страни.

Възходът на шоколадовите къщи:
Испанците държат здраво търговията с шоколад до 17 век, когато започва да се разпространява в цяла Европа. Шоколадовите къщи, подобни на кафенетата, започват да се появяват в големите европейски градове, превръщайки се в социални центрове, където елитът може да се събира, за да се наслади на тази екзотична и луксозна напитка.

Въвеждането на млечния шоколад се приписва на ирландския производител на шоколад Джоузеф Фрай през 1847 г., който открива метод за приготвяне на формована шоколадова паста чрез добавяне на разтопено какаово масло обратно в какао на прах. Тази иновация постави основата за гладката и кремообразна текстура на съвременните шоколадови блокчета.

Индустриална революция и масово производство:
През 19-ти век се наблюдава значителен напредък в производството на шоколад. Изобретяването на пресата за какао от Coenraad van Houten през 1828 г. позволява извличането на какаово масло, което води до производството на какао на прах. Това направи шоколада по-достъпен и универсален, проправяйки пътя за създаването на плътни шоколадови блокчета.

Следващият голям пробив идва с разработването на млечния шоколад от Даниел Питър в Швейцария през 1875 г. Иновацията на Питър включва използването на кондензирано мляко за създаване на по-гладък и по-сладък шоколад, процес, който е допълнително усъвършенстван от сътрудничеството между Анри Нестле и Родолф Линд.

Шоколадът става глобален:
20-ти век стана свидетел на глобализацията на шоколада, като големи марки като Hershey’s и Cadbury доминират на пазара. Интегрирането на шоколада в популярната култура, празниците и традициите затвърди статута му на обичано лакомство по целия свят.

Въпреки това, шоколадовата индустрия е изправена пред предизвикателства, свързани с етични проблеми, включително въпроси като детски труд, въздействие върху околната среда и справедлива търговия. Някои компании са положили усилия за справяне с тези проблеми и насърчаване на устойчивостта в производството на какао.


Историята на шоколада е доказателство за неговата непреходна привлекателност и културно значение. От своя свещен произход в Мезоамерика до широката си популярност днес, шоколадът е претърпял забележителна трансформация. Докато се наслаждаваме на парче шоколад, си струва да се замислим върху вековете история, изследване и иновации, които са допринесли за създаването на това възхитително лакомство. Независимо дали се пие като пенлива напитка в древните цивилизации или се вкусва като копринено блокче в съвременните времена, шоколадът продължава да пленява сетивата ни и да подслажда живота ни.

Шоколадът, обичано лакомство, на което се наслаждават милиони по света, има сложен набор от плюсове и минуси, които се простират отвъд вкусния му вкус. Въпреки че често се свързва с удоволствие и удовлетворение, важно е да се изследват както положителните, така и отрицателните аспекти на консумацията на шоколад.

Плюсове на шоколада:
Подобряване на настроението:

Шоколадът съдържа различни съединения, включително прекурсори на фенилетиламин и серотонин, които могат да имат ефект на подобряване на настроението. Често се свързва с чувство на удоволствие и щастие.
Антиоксидантни свойства:

Черният шоколад, по-специално, е богат на антиоксиданти, като флавоноиди, които могат да допринесат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в тялото.
Здраве на сърцето:

Някои проучвания показват, че умерената консумация на черен шоколад може да има ползи за сърдечно-съдовата система. Флавоноидите в шоколада могат да помогнат за подобряване на притока на кръв, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Съдържание на хранителни вещества:

Шоколадът съдържа няколко основни хранителни вещества, включително желязо, магнезий и мед. Тъмният шоколад, с по-високо съдържание на какао, обикновено осигурява повече от тези хранителни вещества.
Мозъчна функция:

Някои компоненти в шоколада, като кофеин и теобромин, могат да имат стимулиращ ефект, който може да допринесе за подобряване на когнитивната функция и бдителността.
Кулинарна гъвкавост:

Шоколадът е универсална съставка, използвана в широк спектър от кулинарни приложения, от десерти и сладкиши до солени ястия. Способността му да се смесва с различни вкусове го прави предпочитан в кухнята.

Недостатъци на шоколада:
Калорична плътност:

Шоколадът често е с високо съдържание на калории и може да допринесе за наддаване на тегло, ако се консумира в излишък. Умереността е от решаващо значение за избягване на потенциални отрицателни ефекти върху цялостното здраве.
Съдържание на захар:

Много шоколадови продукти, особено млечен шоколад и някои сладкарски изделия, съдържат високи нива на добавени захари. Прекомерният прием на захар е свързан с различни здравословни проблеми, включително затлъстяване и проблеми със зъбите.
Съдържание на кофеин:

Въпреки че количеството кофеин в шоколада е сравнително ниско в сравнение с кафето, прекомерната му консумация може да доведе до проблеми като безсъние, безпокойство и ускорен пулс, особено при чувствителни хора.
Алергии и чувствителност:

Някои хора може да са алергични или чувствителни към съставки в шоколада, като мляко, ядки или соя. Алергичните реакции могат да варират от лек дискомфорт до тежки, животозастрашаващи състояния.
Влияние върху околната среда:

Производството на шоколад, особено отглеждането на какаови зърна, е свързано с обезлесяването и влошаването на околната среда в някои региони. Устойчивите и етични практики за снабдяване са от решаващо значение за смекчаване на тези опасения.
Етични проблеми:

Шоколадовата индустрия е изправена пред критики за проблеми като детски труд, несправедливи заплати и лоши условия на труд в страните, производителки на какао. Усилията за справяне с тези етични проблеми включват сертификати за справедлива търговия и устойчиви практики.
В заключение, докато шоколадът може да донесе радост и потенциални ползи за здравето, умереността е ключова за избягване на отрицателни въздействия върху здравето.

Освен това изборът на висококачествен шоколад с етичен произход може да допринесе за по-устойчива и социално отговорна индустрия. Както при всяко угаждане, отчитането както на положителните, така и на отрицателните аспекти позволява на хората да се наслаждават на шоколада отговорно и да правят информиран избор въз основа на своите здравословни и етични съображения.

Има причина защо шоколадът е добър за вас

Докладите всъщност непрекъснато текат около предположението, че шоколадът не е здравословен, което не е от голяма полза за хората, които го ядат. Според някои от тези слухове шоколадът има високо съдържание на калории, което води до екстремни телесни мазнини, които могат да блокират артериите.

Всъщност не е заявено нищо окончателно, което да заковава всяка частица шоколад на земята като нездравословна. За феновете на шоколада, които не могат да издържат с дни без любимия си шоколад, трябва да разберат, че консумацията на шоколад в малки количества носи много ползи за здравето.

Като се има предвид, че шоколадът често се смята за греховно, упадъчно удоволствие поради факта, че поради страхотния му вкус и текстура, може да е доста трудно да се придържаме към концепцията, че има ползи за здравето. Въпреки това, ето някои от важните неща зад вкусния шоколад, които адекватно го заключават като полезен за всички:

  1. Шоколадът има витамини, които са важни за правилното функциониране на тялото ни. Установено е, че съдържа компоненти на витамини A, B1, C, D E.
  2. Дори и с очарователната си кадифена текстура, шоколадът съдържа минерали като калий, калций, желязо.
  3. Също така може да бъде страхотна помощ при намаляване на заплахата от сърдечно-съдови заболявания, тъй като хипертонията е значително намалена благодарение на флавоноидите в какаото, стандартна съставка на шоколада. Флавоноидите помагат значително да предпазят телесните мазнини от запушване на артериите.
  4. Тези флавоноиди също включват антиоксиданти, за които всъщност се смята, че минимизират риска от рак.
  5. Шоколадът има азотен оксид, който помага за поддържане на кръвното налягане и поддържане на сърцето.
    Има открития, че шоколадът води до разреждане на кръвта, подобно на резултатите от малка доза аспирин. Не трябва да се мисли за замяна на аспирин с шоколад.
  6. Освен че е полезен за сърцето и кръвта, много хора всъщност са забелязали, че приемането на шоколад подобрява настроението им и ги поддържа в добро настроение през целия ден. Обикновено се наблюдава повишена радост и осъзнатост, в допълнение към способността за минимизиране на болката. Шоколадът съдържа кофеин, теобромин, тирамин и фенилетиламин, които допринасят за намаляване на умората. Те също така предлагат допълнителен тласък на енергията, необходима за преминаване през деня. Канабиноидите също се намират в шоколада, което създава безопасно и приятно усещане.

Това са само пет от конкретните здравословни аспекти, които се виждат в шоколада. Все пак продължават много изследвания, за да се разбере повече за това защо шоколадът е не само греховно вкусен, но и полезен за благосъстоянието на хората.

От всички констатации обаче, антиоксидантните констатации са най-добрите досега. Дори ако това е единственото добро нещо за шоколада, то все пак ще доведе до факта, че консумацията на шоколад в малки количества не е грях, а здравословна рутина. Както вече всички знаем, антиоксидантите помагат за спиране на неблагоприятните ефекти на напълно свободните радикали в тялото. Яденето на зеленчуци и плодове е изключително препоръчително, за да получите достатъчно антиоксиданти и да намалите риска от рак. Сега може да се препоръча консумацията на шоколад!

За шоколадовите ентусиасти, които не могат да издържат с дни без любимия си шоколад, трябва да знаете, че консумацията на шоколад в умерени количества носи много ползи за здравето. Също така може да бъде отлична помощ за намаляване на заплахата от сърдечни заболявания, тъй като високото кръвно налягане се понижава значително благодарение на флавоноидите в какаото, основен компонент на шоколада.

Има открития, че шоколадът води до разреждане на кръвта, сравнимо с въздействието на малка доза аспирин. Освен че е полезен за сърцето и кръвта, много хора са забелязали, че приемането на шоколад подобрява настроението им и ги поддържа в положително настроение през целия ден. Дори ако това е единственото отлично нещо за шоколада, то все пак ще доведе до факта, че приемането на шоколад в умерени количества не е грях, но е здравословен навик.

Учени и експерти по хранене в битката за шоколада

Учените и изследователите винаги ще информират хората, че консумацията на шоколад е от полза за сърцето, като се има предвид, че той има способността да намалява LDL или известен като лош холестерол и ще насърчи добър кръвен поток чрез понижаване на нивото на високо кръвно налягане при индивид, свързан с високо кръвно налягане.

Хранителните експерти винаги ще спорят с тези резултати и вярвания. Твърди се, че някои вещества, части и вещества в шоколада са вредни за здравето на тялото. Това е като външно морфиново вещество в шоколада при някакво психологическо проследяване или дори чревен проблем.

Те също смятат, че шоколадите имат няколко биологично активни съставки като биогенни амини, метилксантини и подобни на канабиноиди мазнини. Всички тези обсъдени субстанции имат потенциал да предизвикат необичайно поведение и дори психологически чувства, които са подобни на тези на всички други пристрастяващи и непоносими вещества.

От всички обсъдени по-горе последствия и вредни ефекти на шоколада върху тялото, изследването никога не свършва дотук. Когато се приема само в идеалното количество, учените искаха да докажат, че шоколадът не е вреден. Ето какво научиха, което използват срещу Диетолога за сигурна победа в подобна аргументация. Изследователски програми показват, че какаото на прах, млечният шоколад и черният шоколад имат висок капацитет за абсорбиране на кислородни радикали в сравнение с други добре познати храни, като сини сливи и боровинки.

Тези стойности на капацитета за абсорбция на кислородни радикали работят за определяне на силата на присъстващото антиоксидантно вещество. Антиоксидантът е вид съединение, което предпазва тялото от увреждащите свободни радикали, като произвежда пероксиди и кислород. Някои от тях са бета-каротин, витамин С и алфа-токоферол.

Проучване показва, че има повече от 13 000 системи за абсорбция на кислородни радикали в черния шоколад в сравнение с млечния шоколад, който има само около 6 700 системи. До два пъти антиоксидантите в какаото започват да бъдат, когато е неподсладен прах. Но когато се трансформира в черен шоколад, като се разреди със захар, вода и мляко, общото количество флавоноид във всяка порция е около половината от това в млечен шоколад.

Основната точка, поради която и двете тържества са в битка срещу шоколада, е, че те просто искат да открият най-добрия начин как да опишат благоприятната и неблагоприятната страна за консумация на шоколад. Диетолозите и учените намират сравними резултати с веществата в зеленчуците и плодовете, червеното бяло вино, доматите и чая в сравнение с веществото на шоколада, което води до едно типично и същото заключение. Тъй като и двете страни спорят за всякакви дори лоши и добри резултати за яденето на шоколад, ние все още имаме воля да ядем шоколад, докато чакаме бъдещо изследване, тъй като учен и диетолог обещават да направят окончателно проучване.

Изследователски програми показват, че какаото на прах, млечният шоколад и черният шоколад имат високи стойности на капацитета за абсорбиране на кислородни радикали в сравнение с други добре познати храни, като боровинки и сини сливи. Изследванията показват, че има повече от 13 000 системи за абсорбция на кислородни радикали в черния шоколад в сравнение с млечния шоколад, който има само около 6 700 системи. Когато се трансформира в черен шоколад, но като се разрежда със захар, вода и мляко, общото количество флавоноид във всяка порция е около половината от това в млечен шоколад.

Тъй като и двете страни спорят за всякакви дори лоши и отлични резултати за консумация на шоколад, ние все още имаме желание да консумираме шоколад, докато чакаме бъдещи изследвания, тъй като учен и диетолог обещават да направят окончателно изследване.

Шоколадът заема специално място в кулинарията на България, преплитайки се с историята, културата и традициите на нацията. От въвеждането си в съвременната процъфтяваща шоколадова индустрия, историята на шоколада в България е сладко пътешествие, което си заслужава да бъде проучено.

Исторически корени:
Въвеждането на шоколада в България датира от края на 19 век, когато страната все още е под османско владичество. С обявяването на независимостта на България през 1908 г. шоколадът става все по-популярен, отбелязвайки значителна промяна в сладкарските предпочитания на нацията. Първоначално считан за луксозен артикул, шоколадът бавно си проправя път в сърцата и небцето на българите.

Пионери в производството на шоколад:
Българската шоколадова индустрия започва да се оформя в началото на 20 век, като няколко пионери създават сладкарски бизнес. Една от ключовите фигури е Стефан Божилов, който основава първата шоколадова фабрика в България през 1913 г. Творенията на Божилов поставят основата на местната шоколадова индустрия, демонстрирайки потенциала за висококачествен, произведен в България шоколад.

Комунистическата епоха и производството на шоколад:
По време на комунистическата епоха (1944–1989 г.) българската шоколадова индустрия е изправена пред предизвикателства, тъй като правителството централизира производството и ограничава предприемаческите дейности. Някои шоколадови фабрики обаче успяха да се справят с тези ограничения и продължиха да произвеждат разнообразие от шоколадови бонбони, макар и с ограничени ресурси.

Преход към пазарна икономика:
С падането на комунизма през 1989 г. България преминава към пазарна икономика, отваряйки нови възможности за шоколадовата индустрия. Чуждите инвестиции, технологичният напредък и увеличеният достъп до международните пазари изиграха решаваща роля за оформянето на съвременния български шоколадов пейзаж.

Български шоколадови марки:
Днес България може да се похвали с разнообразна гама от марки шоколад, всяка от които допринася за богатата сладкарска традиция на нацията. Някои известни български марки шоколад включват:

Виктория:

Създадена през 1991 г., Виктория е един от водещите производители на шоколад в България. Марката е известна със своите висококачествени продукти, включително разнообразие от шоколадови блокчета, пралини и сезонни лакомства.
Бела:

Bella е добре позната българска марка, която предлага гама от шоколадови продукти. С история, датираща от началото на 20-ти век, Bella еволюира, за да се превърне в обичано име на българския шоколадов пазар.
Гергана:

Gergana е марка, която произвежда шоколад от 60-те години на миналия век. С годините се превърна в синоним на традиционни български вкусове и майсторство.
Уникални български вкусове на шоколад:
Българският шоколад често отразява кулинарното наследство на страната, включвайки местни съставки и вкусове. Някои уникални български варианти на шоколад включват:

Шоколад от роза и лавандула:

Вдъхновен от богатата българска традиция в отглеждането на рози, шоколадът, наситен с аромат на роза или лавандула, е отличителен местен деликатес.
Тракийски меден шоколад:

Медът има дълбоки корени в българската кулинарна история. Тракийският меден шоколад съчетава сладостта на меда с наситен шоколад, създавайки уникално и ароматно лакомство.
Балкански шоколад с плодове и ядки:

Близостта на България до Балканите оказва влияние върху нейните шоколадови предложения, като комбинациите от местни плодове и ядки създават възхитителен контраст с богатството на шоколада.
Шоколадови фестивали и събития:
България празнува любовта си към шоколада чрез различни фестивали и събития. Тези събирания не само демонстрират таланта на местните шоколатиери, но също така предлагат на шоколадовите ентусиасти възможността да се насладят на широка гама от шоколадови творения.

Предизвикателства и устойчивост:
Както при много индустрии, българският шоколадов сектор е изправен пред предизвикателства, свързани с устойчивостта, етичното снабдяване и въздействието върху околната среда. Полагат се усилия за насърчаване на справедливи търговски практики, подпомагане на местното отглеждане на какао и минимизиране на екологичния отпечатък от производството на шоколад.

В заключение, шоколадът в България е нещо повече от сладко лакомство – това е културен феномен, който се развива през десетилетията. От първите си дни като луксозен артикул до разнообразните и иновативни предложения, налични днес, българският шоколад продължава да радва местните жители и посетителите, олицетворявайки страстта на страната към качествените сладкарски изделия и способността й да съчетава традицията със съвременните вкусове.

One thought on “49. Полезен ли е шоколадът?

  1. Pingback: 50. Кейптаун на пътя на кафето минава | Hempven CBD Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *