FAQ

Как се произвежда HHC?

HHC е открит през 40-те години на миналия век от химика Роджър Адамс. Той създава HHC, като добавя водород към молекулата на THC и променя физичните й свойства. Процесът, наречен хидрогениране, е описан за първи път в патентен документ от 1947 г.

Хидрогенирането модифицира структурата на делта 9 THC чрез заместване на двойна връзка с два водородни атома, което променя молекулното му тегло и го прави по-стабилен. Според Марк Скиалдоне, химик и главен научен директор на BR Brands, хидрогенирането подобрява „стабилността и устойчивостта на термоокислително разграждане“ – което означава, че HHC има по-дълъг срок на годност и е по-малко податлив на щети, причинени от UV светлина и топлина.

Напушва ли ви HHC? Има ли странични ефекти?

Това е доста сложно. Въпреки че HHC технически не е THC, той произвежда подобни ефекти – ако използвате достатъчно от него. Когато се произвежда в лабораторията, HHC партида е смес от активни и неактивни HHC молекули. Активният HHC се свързва добре с канабиноидните рецептори на вашето тяло; другите не го правят.

Производителите все още не са измислили рентабилен начин за отделяне на HHC с висока ефективност от нейния близнак с ниска ефективност, така че комерсиалната HHC – която е смесица от двете форми – може да бъде нещо като глупост за купувача. Но HHC има забележими ефекти. Докладите от потребители обикновено описват високото HHC като някъде между делта 8 и делта 9 THC.

Почти всичко, което знаем за ефектите и страничните ефекти на HHC, е анекдотично. Въпреки това потребителите съобщават за същия набор от странични ефекти, познати на потребителите на делта 9 THC: тревожност и параноя, сухота в устата, сухи и зачервени очи, глад и безсъние.

Ще се появи ли HHC при тест за наркотици?

Изглежда, че HHC може да не се разгражда в тялото по същия начин като THC. За разлика от делта 8, делта 9 и делта 10 формите на THC, има доказателства, че HHC не се метаболизира в 11-хидрокси-THC, което е веществото за разграждане, което много лабораторни тестове доказват.

Има ли HHC медицински ползи?

HHC не е широко проучен, за разлика от по-разпространените канабиноиди като делта 9 THC или CBD, но има някои обещаващи изследвания. Проучване от 2011 г. показа, че някои синтетични аналози на хексахидроканабинол (HHC) „силно инхибират индуцираната от рак на гърдата ангиогенеза и туморен растеж“. Японски изследователи публикуваха статия през 2007 г., описваща впечатляващата способност на HHC да блокира болката при мишки. Но вероятно е твърде рано да се каже дали HHC има голямо обещание като терапевтично лекарство.

HHC легално ли е?

Да! Легално е!

Правителството направи растението коноп и всички негови производни законни в законопроекта за земеделието – стига растението или нещо, направено от него, да съдържа по-малко от 0,2 процента делта 9 THC.

Въпреки че HHC се намира естествено в растението канабис, търговският HHC се получава чрез хидрогениране на получени от коноп канабиноиди под налягане с катализатор като паладий. Учените от Националната асоциация на канабисовата индустрия наричат резултата „полусинтетично“ съединение на канабиса.

Въпреки това, HHC все още може да бъде забранен от отделни държави. Това е вероятно, ако HHC стане достатъчно популярен, за да застраши продажбите на легалния пазар на канабис, както видяхме да се случва с delta 8 THC.

Къде може да се намери HHC?

В България все още HHC не се произвежда. Внася се от чужбина, за което се изисква специален лиценз. Ако HHC остане законно жизнеспособен и особено ако стане по-евтино да се произвежда HHC с висока ефективност, този обещаващ канабиноид ще стане по-достъпен на разнообразния пазар на канабис.

Block "faq-accordian" not found